Utstilling

Synnøve Anker Aurdal

Årets sommerutstilling er viet Synnøve Anker Aurdal (1908–2000), en av Norges mest fremtredende tekstilkunstnere. 

Med sin solide kunnskap om både norsk vevetradisjon og samtidens kunstdiskurs var hun en av fagets foregangspersoner. I løpet av karrieren beveget hun seg fra tradisjonelle håndverksteknikker til kunsthåndverk og videre til billedkunsten, der hun fikk en sentral posisjon og hadde avgjørende betydning for forståelsen av tekstil som kunstnerisk uttrykk. Det nonfigurative ble en viktig del av arbeidene hennes, og hun spilte en sentral rolle da modernismen utover 50-tallet for alvor fikk fotfeste i Norge.

Utstillingen vil bestå av verk fra Astrup Fearnley-samlingen i kombinasjon med innlån av sentrale arbeid fra ulike samlinger i Norge. Sammen gir disse verkene et unikt innblikk i et viktig og banebrytende kunstnerskap i norsk kunsthistorie.

Synnøve Anker Aurdal fikk sin første utdannelse ved et kurs i billedvev hos søstrene Karen og Ragnhild Prestgards i Lillehammer, og hun fortsatte studiene ved Statens Kvindelige Industriskole i Oslo i årene 1932–1934. I 1941 hadde hun sin utstillingsdebut ved det prestisjefylte Kunstnerforbundet. I årene som fulgte, utførte hun en rekke offentlige utsmykninger, blant annet Høyseteteppet (1958–61) i Håkonshallen i Bergen (med Ludvig Eikaas og Sigrun Berg) og Norges offisielle gave til Island i anledning landets 1100-årsjubileum i 1974. I 1982 representerte hun Norge på Veneziabiennalen.