Private Passion – Nye verk i Astrup Fearnley Samlingen

Å samle kunst er en lidenskap. Samleren finner et kunstverk, forelsker seg i det, og klarer ikke å gi slipp på det. Denne prosessen gjentar seg igjen og igjen. Samlerens rolle er kompleks da han utforsker kunsthistorien på sin egen måte, plukker og velger og inntar et standpunkt. På lik linje med kunstnerne opererer samlerne som enkeltpersoner. Det er deres personlige smak som bestemmer utvalget.

De siste årene har det vært et økende ønske blant private samlere om å etablere egne museer som kan konkurrere med, ikke bare andre private samlinger, men også offentlige museer i form av innkjøp, utstillinger og kunnskapsproduksjon. Faktisk er private samlere i dag mer enn noen gang opptatt av å fortelle sine egne historier om samtidskunst og vi har fått en interessant polyfoni av stemmer som lager ulike mikro-fortellinger som tilfører en rekke ulike betydninger for samtidskunsten.

Hans Rasmus Astrup, mannen bak Astrup Fearnley Samlingen, er en av disse lidenskapelige samlerne. Hans klare hensikter og strukturerte tilnærming til å sette sammen en gruppe internasjonale samtidskunstverk har resultert i en ambisiøs, helhetlig samling som både er i verdensklasse og som er en komplementaritet til andre museer i Norge og de nordiske landene generelt.

Denne utstillingen vil vise et stort og variert utvalg av norske og internasjonale kunstverk innkjøpt i løpet av de seneste årene.

Kurator: Gunnar B. Kvaran

Bilder fra utstillingen